Saturday, October 9, 2010

Macam baru semalam…

Alhamdulillah semua kerja dah makin berkurangan, makmal dah habis,  sekarang mungkin nak sibuk tulis tesis. Dan bersyukur kepada Allah diberi kesempatan untuk bersama-sama dengan adik PBA semalam untuk jamuan hari raya dan watikah pelantikan PBA. Sempat juga dengar ustaz khairul berucap, dah lama tak jumpa dan dengar ustaz berucap.
         Macam baru semalam jer, ikuti kelas ustaz khairul . Ustaz  suruh join PBA dan program mari mengajar. Maka saya dan fara pun join la, macam menarik jer dengar..hehe, kalau ustaz yang cakap semuanya akan jadi menarik..ustaz khairul memang seorang penasihat yang bagus, kalau dengar dier bercakap, semua orang pun jadi semagat. Dan macam baru semalam jugak join program mari mengajar di Maahad Abbasiah. Kat situ boleh pulak terjumpa sepupu, selama nieh tak penah tahu pun ada sepupu belajar kat situ..dan dari situ kenal mantan – mantan PBA yg lain..ukhti wani, ukhti Faseha, akhi faizul, akhi zaidee.. .tue kira pengalaman pertama la mengajar…haa jangan tak tahu, masa tu la nak praktik balik aper lecturer ajar tentang skill –skill nak attrack student. Time tu la sibuk nak buat nota, teringat kejadian waktu dalam kelas  pedagogi prof Ishak, kene tanya
“ nota yang cikgu buat untuk sape cikgu?”
Dan saya jawab,
“untuk pelajar”
Dan diulang soalan yang sama, sampai saya pun naik pelik, dan kemudian saya jawab
“untuk cikgu”
Walaupun time 2 blurr, kenapa mesti jawapannya untuk cikgu pulak…bila dah masuk sekolah bru sedar..nota-nota pendek dan senarai istilah yang penting yang cikgu buat sebelum masuk kelas adalah untuk dia sendiri, supaya dia tak terlupa apa yang penting untuk dia sampaikan..thank prof…I learn a lot from u actually..
Dan belajar masa subjek bimbingan,
“cikgu tak boleh marah pelajar,kalau cikgu marah diorang akan berubah dan kalau tak marah pun diorang akan berubah”
Semua tu sangat berguna…dan bila dah masuk kelas baru nak tahu..
         Dan lepas mari mengajar, baru la terbukak hati nak join PBA, tu pun setelah diajak berkali-kali oleh  zul. Dan macam baru semalam perlantikan sebagai naib dan kenal rafaie yang masa tuh jadi presiden, masyitah, wahida, kak hejah, kak yan, hajar, quiyah, nazri, fazrul, nik, adam, nazri  dan yang lain-lain. Masa tu sungguh rasa ketar lutut cam na la nak wt kejer, presiden pun susah nak cam. Sebab masa tuh asyik nak tetukar rafaie dan nazri..haha lawak pulak rase..sebelum ni tak penah kenal langsung pun..
         Dan semuanya pun berlaku dengan pantas, sekarang dah jadi mantan, tapi insyaAllah kenangan bersama PBA akan kekal dalam ingatan sepanjang hayat. Kalau dulu rasa takjub kat kak shitar, kak zhihah, walaupun dah jadi alumni selalu tanya pasal PBA. dan terima kasih juga pada semua mantan:- akhi hazim, akhi hazwan, akhi ku alif, akhi faizul, ukhit zati, dan yg dah tak tersebut dah...


 Dan bila diri sendiri dah jadi mantan, saya pun ada sedikit rasa macam diorang, walaupun mungkin PBA tak sehebat persatuan lain, kami macam keluarga, sama-sama belajar sesuatu yang baru untuk memantapkan persatuan dan diri sendiri. Semoga pimpinan yang baru akan mengekalkan rasa kekeluargaan ni. ..insyaAllah semoga mereka dapat bawa PBA ke tahap yang lebih baik..

Dan saya, akan teruskan pula usaha kepada sesuatu yang lain…yang pasti walau apa pun yang kita buat,, dimana pun kita berada, kita tetap bersatu, bersatu dalam cinta kepada Allah, ketaatan dalam melakukan ibadah dan dakwah…

Firman Allah,
“ dan bukanlah harta atau anak- anakmu yang mendekatkan kamu dengan Kami; melainkan orang-orang yang beriman dan mengerjakan kebaikan, mereka itulah yang memperoleh balasan yang berlipat ganda atas apa yang telah mereka kerjakan; dan mereka aman sentosa di tempat-tempat yang tinggi (dalam syurga).” Saba:37.

Pangkat, harta, dan nikmat kesenangan lain, tak kan mendekatkan kita dengan Allah kecuali jika kita beriman dan melaksanakan suruhan-Nya.


          
wajah - wajah ceria mereka

No comments: