Monday, October 5, 2009

jangan menghukum tanpa tahu keadaan sebenar

Firman Allah,

“Allah Taala berfirman yang bermaksud: “Tidak ada kesusahan (atau bala bencana) yang menimpa (seseorang) melainkan dengan izin Allah dan sesiapa yang beriman kepada Allah, Allah akan memimpin hatinya (untuk menerima apa yang telah berlaku itu dengan tenang dan sabar) dan (ingatlah), Allah Maha Mengetahui akan tiap-tiap sesuatu” at-Taghabun (64:11)

Hari nieh first time daftar khusus sendiri,selalu terus dapat jer jadual waktu..fakulti yang tetapkan semua, tapi kali nieh suma kene wt sendiri. Kabar angin mengatakan upsi tak nak manjakan student dan ada yang kata student asyik complain jadual yang fakulti buat tak sesuai la..terlalu padat la..skang padan sangat la kene wt sumer sendiri...dengan malang lagik server down jer memanjang.......

Aper-aper pon kitorang memang bole dikatakan berjuang hidup mati ah nak online daftar khusus tue, sampai ader yang berjaga malam duk try masuk mysis upsi tak dapat-dapat dengan mendapat motivasi negatif yang kemungkinan posting dibekukan membekukan lagi perasaan yang sedia tak tentu hala...

Setakat skang nieh blum aku jumper lagik kwn 2 yang berjaya daftar..td lecture suma orang tarik muker ketat dengan kat cc td orang suma duk asyik bebel pasal mender nieh..taermasuklah aku...hehehe

Dan tadi masa gi fakulti, nak g tanya pasal masalah nieh dan orang fakulti cakap biasalah sistem jem..usaha tangga kejayaan..bla...bla...bla...

Entah kenapa aku keluar fakulti tuh memang amat rasa nak nangih ar..agaknya penat..menambahkan sensitiviti aku yang sedia sensitif...entah kenapa aku tafsirkan cara dan kata –kata dia tuh cam aku tak berusaha jer nak daftar mender tuh....

Hu tapi nak sedapkan hati dan perasaan feeling aku jer kot..aper 2 pon people make mistake..kadang-kadang kita sakitkan ati orang tanpa kita sedari...

Tapi sometimes orang kita la memang cam tuh kot...memang kadang-kadang kita SUKA MENGHUKUM TANPA KITA FAHAM SITUASI SEBENAR...
Kalau la orang kat fakulti tadi berniat cam nak kata memang kitorang tak berusaha bersungguh-sungguh tuh memang la masuk kes menghukum tanpa faham situasi sebenar la...

Dia tak rasa sebab bukan dia yang berjaga  malam semata-mata nak daftar khusus...dia tak duk berejam-rejam dalam cc semata-mata nak daftar khusus..dia tak kelam kelibut contact orang sana sinie dan bergegas p fakulti walaupun penat semata-mata nak tanya pasal daftar khusus....

Manusia memang suka menghukum tanpa tahu keadaan sebenar.....

But fikir-fikir balik nieh mungkin satu tarbiah dari Allah supaya aku tak berkelakuan cam tuh....

Kita tengok la contoh lain yang nak kata manusia kadang suka mengkritik tanpa tahu situasi sebenar....

Kita selalu jer mengkritik remaja yang suka lepak..sampah masyarakat la aper la..tapi kalau kita selidiki betul –betul mungkin sesetengah mereka dah feed up dengan kehidupan diorang yang tak adil bagik diorang..mak ayah sibuk,,tak bagik cukup kasih sayang..kat sekolah cikgu tak bagik perhatian sebab tak pandai...dan diorang tak dapat didikan agama yang cukup daripada ibu bapa dan sistem pendidikan...dan diorang pun tersesat dari jalan yang benar tanpa diorang sedariii.....

Adakah kita hanya tahu menghukum sedangkan kemungkinan diorang nieh orang yang sangat kasihan yang sebenarnya perlukan bimbingan bukan sekadar hukuman dan kritikan...??????sama-sama kita fikirkan....

3 comments:

An-Nur Furqan said...

kadang-kadang Allah merelakan beberapa keburukan/ujian dari segi kesusahan untuk mentarbiahkan kita ke arah kebaikan... namun adakah kita mampu mengerti?????

kerana kita suka menghukum..kita menganggap Allah tak menyayangi kita la..per ar..mari memperbaiki diri jika kita juga terlibat..

alhamdulillah dah bole daftar khusus..thanks sangat kat fatin,aida,pipah dan dina seisi rumah kerana menyusahkan..love u all..dengan problem cam nieh bru aku sedar satu lagik nikmat Allah pada aku....

Allah menghantarkan kawan 2 yang baik untuk aku...

thanks Allah, forqive me for my mistake...ana abdullahi walan yudhi'ani(aku hamba Allah,Dia tidak akan mengecewakanku....

cik_im said...

salam.
Dik Nur, bersabarlah. First time akak rasa Nur 'angin' sampai macam tu sekali. Dahsyat betul luahan dalam entry tu. Kalau Nur boleh nasihati orang lain untuk bersabar, tentu Nur juga bolehkan? Anyway..sem ni pun daftar berbantukan teman2 serumah ke? huhuhu... sem lepas akak yang kena jadi server pendaftar Nur...All the best. Jangan marah2. Nanti jodoh lari..hehe

An-Nur Furqan said...

hehehe...cik im thank ats nasihat...dahsyat sangat ker entry nieh?insyaallah saya akan cba memperbaiki diri dari semasa ke semasa

hehe, tak mintak kwn 2 kat bahtera arket tolong isikan, sayang diorang sangat(sayang bukan sebab tolong tpi insyaaallah sebab orang yang menyayangi orang lain insyaallah disayangi Allah)

hehe, harap jodoh tak lari: harap dia faham semua manusia ada kelemahan, harap dia orang yang membimbing bukan mengkritik dan mencari hanya kesempurnaan(ader ker????tettt)